Úskalí rostlinné stravy a jak je obejít

V současných výživových trendech prezentovaných odbornými kruhy se stále častěji skloňuje „plant-based“ strava jako východisko při prevenci civilizačních onemocnění. Minimalizování příjmu potravin ze živočišných zdrojů je obhajované dvěma zásadními fakty, a to omezením příjmu nasycených tuků, a omezením příjmu červeného masa. Tyto potravinové skupiny jsou nejčastěji asociované s onemocněním kardiovaskulárního systému, tukového metabolismu a dokonce vybranými onkologickými onemocněními.

Dostupnost živin

Pokud jste vegetarián, nebo vegan, měli byste věnovat své výživě podstatně více pozornosti než při klasické stravě, resp. při stravě, kde jsou využívány všechny potravinové skupiny včetně živočišných. Vyloučením masa, vajec, mléka a mléčných výrobků ze svého jídelníčku přicházíte o spektrum snadno dostupných živin, které potřebujete nahradit jejich navýšením z rostlinných zdrojů. Jednotlivé nutrienty v rostlinách jsou často hůře dostupné, nebo jsou v méně koncentrované formě, případně je naše tělo nedokáže tak snadno vstřebat, jako ze živočišných zdrojů. 

Rostlinné bílkoviny

Představme si například bílkoviny – vejce je nejen dokonalým zdrojem plnohodnotných bílkovin, ale obsahuje i všechny esenciální aminokyseliny potřebné pro náš organismus ve snadno dostupné formě. Pokud chceme takové spektrum aminokyselin dosáhnout rostlinnou stravou, potřebujeme mít trošku širší znalosti. Například dokonalou skladbou aminokyselin z rostlinné říše se může pochlubit kombinace bílkovin z kukuřice a fazolí v poměru přibližně 1:1. V každém případě se nám však při čistě rostlinné stravě může stát, že některá důležitá aminokyselina bude v naší stravě chybět.

Kritické živiny

Dietary Guidelines for Americans poukazují na to, že při současném trendu zaměřeném na stravu složenou převážně z celozrnných výrobků, luštěnin, ovoce a zeleniny a při úplném vyloučení živočišných produktů, musíme speciálně dbát o pokrytí naší potřeby železa, vápníku, zinku a vitaminu B12. I když rostlinné produkty obsahují vysoké koncentrace železa, problémem jsou tzv. antinutriční látky, které vytváří se železem nerozpustný komplex (např. kyselina fytová), a tím se výrazně sníží jeho vstřebávání ve střevě. V rostlinných produktech chybí úplně vitamin B12.

Ovolaktovegetariáni přijímají B12 v mléku a vejcích, ale při vyloučení i těchto potravin, případně v situaci potravinové nesnášenlivosti (například na laktózu v mléku nebo vaječný protein) může dojít k výraznému snížení koncentrace tohoto vitaminu v plazmě. U veganů se můžeme setkat i s nedostatkem vitaminu D, což je způsobeno zvýšenou koncentrací parathormonu v plazmě. Tyto parametry lze zvrátit opětovným přísunem vitaminu D, například i ve formě suplementu. Při rostlinném způsobu stravování hrozí nebezpečí i nedostatku zinku. Nejdůležitějšími zdroji zinku jsou živočišné potraviny, hlavně maso. Zinek z celozrnných výrobků není biologicky dostupný pro vysoký obsah fytinu v otrubách.

Jak si pomoci

Obecně bychom mohli zhodnotit, že vegetariánské formy stravy lze doporučit při správném plánování jídelníčku, který pokryje potřebu všech, i kritických živin a zejména potřebu bílkovin, železa, vápníku, zinku a vitaminu D a B12. V případě čistě rostlinné stravy je ideální zařadit do stravovacího režimu i doplňky výživy přírodního charakteru, které mohou výrazně pomoci s doplněním chybějících živin.

Jedním ze šikovných přírodních doplňků bez jakýchkoliv vedlejších účinků je Moringa Complete. Obsahuje prášek ze sušených listů stromu moringa, které mají vysokou koncentraci bílkovin (téměř třetina obsahu) a až 19 aminokyselin. Minerální složení je dokonalé pro nadšence rostlinné stravy – vysoký obsah vápníku, hořčíku, draslíku, zinku, fosforu, mědi, železa i selenu a to v ideálním poměru! V Moringe Complete jsme přírodě dopomohli k dokonalosti – prášek jsme obohatili ještě o další zdroj vitaminu C, vitaminu D a B12, aby Vám nic nechybělo a mohli jste si tak spokojeně užívat plné zdraví při čistě rostlinné stravě.

Přečtěte si také:

Sluneční výživa - druhá část

Během vývoje lidstva jsme byli neustále vystaveni slunečnímu záření, které je nezbytné pro tvorbu vitamínu D. Obavy z rakoviny kůže nás naučili vyhýbat se přímému slunci, což v konečném důsledku vedlo k celosvětovému poklesu hodnot vitamínu D v našich organismech.

414× přečteno

Sluneční výživa – první část

Vitamin D představuje výživnou látku, která je pro lidský organismus nepostradatelná. Jeho pozitivní účinky se zdaleka netýkají jen kostí, ale zasahují do mnoha oblastí našeho zdraví. Vitamín D výrazně posiluje naši schopnost odolávat závažným chronickým onemocněním.

413× přečteno

VIDEOGALERIE


FOTOGALERIE


NEJZAJÍMAVĚJŠÍ ČLÁNKY

Moringa - použití a účinky zázračného stromu

Mnohostranně využitelnou univerzální rostlinu Moringa lze doporučit každému, kdo chce pokrýt svou denní extra potřebu mnoha důležitých vitamínů, miner...

Listy moringy na podporu potence

Moringa je již tradičně odpovědí na různé neduhy a ideálním doplňkovým lékem k léčbě častých a závažnějších onemocnění. Pro muže jsou problémy s erekc...

Zelený bojovník proti únavě

Už víme, že Moringa má množství účinných látek, vitamínů a antioxidantů. Přesto často nedokážeme pro superpotraviny a rostliny bohaté na různé prospěš...

Odpověď Moringy na zákeřnou cukrovku

Je všeobecně známo, že z diabetického onemocnění se stala celosvětová epidemie. Určitě jste se s tímto onemocněním setkali i vy, nebo váš blízký. Lidé...