Vápník

Úskalí rostlinné stravy a jak je obejít

V současných výživových trendech prezentovaných odbornými kruhy se stále častěji skloňuje „plant-based“ strava jako východisko při prevenci civilizačních onemocnění. Minimalizování příjmu potravin ze živočišných zdrojů je obhajované dvěma zásadními fakty, a to omezením příjmu nasycených tuků, a omezením příjmu červeného masa. Tyto potravinové skupiny jsou nejčastěji asociované s onemocněním kardiovaskulárního systému, tukového metabolismu a dokonce vybranými onkologickými onemocněními.

287× přečteno

Sluneční výživa - druhá část

Během vývoje lidstva jsme byli neustále vystaveni slunečnímu záření, které je nezbytné pro tvorbu vitamínu D. Obavy z rakoviny kůže nás naučili vyhýbat se přímému slunci, což v konečném důsledku vedlo k celosvětovému poklesu hodnot vitamínu D v našich organismech.

352× přečteno

Sluneční výživa – první část

Vitamin D představuje výživnou látku, která je pro lidský organismus nepostradatelná. Jeho pozitivní účinky se zdaleka netýkají jen kostí, ale zasahují do mnoha oblastí našeho zdraví. Vitamín D výrazně posiluje naši schopnost odolávat závažným chronickým onemocněním.

361× přečteno